Ruta Sepetys a fost distinsă cu Medalia Carnegie, 2017, pentru romanul    ,,O mare de lacrimi”

Povestea despre refugiați a Rutei Sepetys, „O mare de lacrimi”, o perspectivă fictivă asupra celui mai crunt dezastru maritim din istorie, a câștigat premiul Carnegie Medal, în cadrul celei de-a 80-a ediții.

Autoarea Ruta Sepetys, în vârstă de 49 de ani, din Nashville, SUA, a câștigat CILIP Carnegie Medal pentru volumul „O mare de lacrimi” (Penguin/Philomel), un bestseller New York Times care explorează evenimentele din cadrul celui de Al Doilea Război Mondial care au culminat cu scufundarea navei Wilhem Gustloff, cel mai teribil dezastru maritim din istorie, în urma căruia 9.000 de persoane, dintre care cei mai mulți refugiați, și-au pierdut viața.

Carnegie Medal, cel mai vechi și prestigios premiu pentru literatură al Marii Britanii, a fost fondat în anul 1937 în amintirea filantropului de origine scoțiană Andrew Carnegie, și este acordat anual celei mai bune cărți pentru adolescenți și tineri. Printre câștigătorii edițiilor anterioare se numără C.S. Lewis, Philip Pullman, Sir Terry Pratchett și Neil Gaiman. Sepetys a acceptat premiul pe data de 20 iunie, în Londra, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor susținută la Royal Institute of British Architects. Ediția din acest an marchează aniversarea de 80 de ani de la înființare.

Ruta Sepetys, care a mai fost nominalizată în 2012 la Carnegie Medal pentru romanul ei de debut „Printre tonuri cenușii”, a adăugat: „Ca scriitor, sunt atrasă de poveștile despre care nu vorbește nimeni și despre filele de istorie care rămân în umbră. Petrec foarte mult timp reflectând la întrebarea — de ce unele fragmente de istorie bântuie conștiința colectivă, în timp ce altele sunt date uitării? Când am început să scriu cartea acum câțiva ani, nu aveam de unde să știu că va fi lansată în contextul crizei refugiaților. Atunci, precum și acum, gândurile mele se îndreaptă spre copii”. Ea a mai adăugat: „Istoria ne permite să analizăm deciziile care au fost luate în trecut. Da, istoria poate fi plină de tristețe și durere, dar în același poate să permită speranței, libertății, curajului și naturii miraculoase a spiritului uman să strălucească. Istoria ne-a scindat, dar cititul ne poate aduce laolaltă, nepermițându-ne să uităm. Aceasta este puterea cărților.”

Tricia Adams, Președintele comisiei CILIP Carnegie și Kate Greenaway Medal, a declarat: „Este un privilegiu imens să acordăm aceste premii. Cărțile câștigătoare demonstrează rolul vital al literaturii, acela de a-i ajuta pe copii să înțeleagă lumea care îi înconjoară, fie printr-o lentilă istorică sau modernă. Acestea, precum și cărțile premiate cu Amnesty Honour, au fost selectate din lista cărților finaliste Carnegie și Kate Greenaway, și demonstrează importanța poveștilor în a face vocile să fie auzite – mai ales vocile persoanelor cărora le-a fost luat acest drept – încurajând cititorii să privească dincolo de titlurile ziarelor.

Despre carte:

Ne aflăm la finalul celui de al Doilea Război Mondial, în Prusia Răsăriteană, unde mii de refugiați caută cu disperare o cale de scăpare din calea morții. Printre aceștia se află și Joana, Emilia și Florian, ale căror vieți se intersectează pe drumul către nava care le promitea salvarea, Wilhelm Gustloff. Fiecare are secrete „incomode”, ca toți cei care trăiesc vremuri de război, de fugă si de lipsuri. Uniți prin forța împrejurărilor, poveștile lor converg, iar paleta narativă se îmbogățește în consecință, deopotrivă cu emoțiile cititorilor care află despre minciuni și revelații, despre trădare și generozitate, despre violență si autoamăgire. Cu fiecare minut care-i apropie de țărmul izbăvitor, își înving neîncrederea și își consolidează speranța. Dar, tocmai când credeau ca au reușit, intervine inevitabilul hâd al sortii. Naționalitatea, cultura, educația, statutul social nu mai contează atunci când zece mii de suflete – adulți si copii – se văd nevoite să lupte pentru supraviețuire. Așa cum a făcut-o si în romanul Printre tonuri cenușii, Ruta Sepetys reconstituie ficțional un fapt istoric șocant, adesea trecut sub tăcere, o tragedie a unor victime dintr-un război sinistru, in memoria cărora scrie, cu sensibilitate si reverență, un omagiu literar, dovedind că, până la urmă, omenia și iubirea pot triumfa chiar si în cele mai întunecate și cumplite momente ale istoriei.

Premii și nominalizări: World Magazine Book of the Year Nominee for Fiction (2016), Goodreads Choice Award for Young Adult Fiction (2016), Milwaukee County Teen Book Award Nominee (2017), Carnegie Medal (2017), Lincoln Award Nominee (2018) și The Magnolia Award Nominee for 9-12 (2018).

Despre autoare:

Născută și crescută în Michigan, într-o familie de artiști, iubitori de carte si de muzică, Ruta Sepetys este o autoare de ficțiune istorică apreciată în toata lumea. Romanele ei, Printre tonuri cenușii, Out of the Easy și cel de față, au fost nominalizate la Carnegie Medal, au fost publicate în patruzeci și cinci de țări și traduse în treizeci și șase de limbi. Ruta locuiește cu familia în Nashville, Tennessee.

Cumpără cartea